Ugostiteljsko-turistička škola Niš

3. aprila 2021.
- Trgovina, ugostiteljstvo i turizam
62 15
Sajt skole Postavi pitanje

Ugostiteljsko-turistička škola iz Niša već više od 60 godina školuje i priprema učenike za rad u oblasti trgovine, turizma i ugostiteljstva. Kako rastu naši učenici, tako smo rasli i mi, pa je tako naša škola jedna od najuglednijih škola ne samo u našem gradu, već i u regionu i u državi. Ugostiteljsko-turistička škola je moderna srednja stručna škola u kojoj se obrazuju učenici na trećem i četvrtom stepenu školovanja. Škola poseduje brojne kabinete, a svi kabineti, kao i školska radionica „Marger“, opremljeni su savremenom opremom i nastavnim sredstvima koji se svake godine obnavljaju. Ponosni smo na to što smo škola bez nasilja na čijoj prevenciji vredno radimo, a u školi je veoma aktivan i Učenički parlament čiji članovi učestvuju u realizaciji brojnih projekata, radionica, predavanja, tribina…Ono što nas takođe izdvaja i čini posebnim jesu učešća i uspesi učenika i nastavnika škole na brojnim takmičenjima u zemlji i regionu, a škola aktivno učestvuke na svim važnim događajima, manifestacijama i sajmovima u gradu.

U našoj školi oživljavamo onu Balaševićevu: „Al` se nekad dobro jelo- baš!“

 

Obrazovni profili

Konobar
  • Trajanje: 3 godine
  • Broj odeljenja koji se upisuje: 1 odeljenje(15 učenika)
Minimalan broj bodova poslednje tri godine:

 

Školska godina Broj bodova
2019/2020 54.90
2018/2019 48.44
2017/2018 59.17

 

Zanimanje konobara zahteva poznavanje bontona, opšte kulture, prijatnost u ponašanju i brojne sposobnosti, koje se mogu steći isključivo kroz praksu. Ovo trogodišnje obrazovanje podrazumeva sticanje znanja i usavršavanje veština u školskom kabinetu, školskoj radionici „Marger“ i najpoznatijim ugostiteljskim objektima u gradu. Učenici koji upišu ovaj smer biće osposobljeni za pripremu atraktivnih koktela, kao i za posluživanje na banketima, prijemima i svim vrstama proslava. Takođe, ovaj smer će učenike pripremiti za rad u svim objektima ugostiteljsko-turističke privrede kako u zemlji tako i u inostranstvu.

 

Spisak predmeta po godinama:                                                      

Napomena: Potrebno je istaći da se u školi kroz sve razrede realizuju i obavezni izborni predmeti Građansko vaspitanje i verska nastava.

 

Poslastičar
  • Trajanje: 3 godine
  • Broj odeljenja koji se upisuje: 1 odeljenja(15 učenika)
Minimalan broj bodova poslednje tri godine:

 

Školska godina Broj bodova
2019/2020 54.83
2018/2019 49.27
2017/2018 58.88

 

U Ugostiteljsko-turističkoj školi u Nišu poslastičari se obrazuju kroz tri godine školovanja. Na prvoj godini učenici stiču osnovna znanja o struci i nauče prve prelive, kremove i testa. U drugoj godini kroz časove teorijske i praktične nastave (koja se izvodi u škoslkoj radionici i brojnim poslastičarnicama u gradu), učenici se osposobljavaju za pripremu torti, rolata, šnitova, sladoleda i dr. Na završnoj godini učenici su osposobljeni za brojna takmičenja koja ih očekuju i bez teškoća znaju da primene stečeno znanje u izradi: čajnih peciva, parfea, pudinga, dekoracija.

 

Spisak predmeta po godinama:           

                   

Napomena: Potrebno je istaći da se u školi kroz sve razrede realizuju i obavezni izborni predmeti Građansko vaspitanje i verska nastava.

Kuvar
  • Trajanje: 3 godine
  • Broj odeljenja koji se upisuje: 1 odeljenje(30 učenika)
Minimalan broj bodova poslednje tri godine:
Školska godina Broj bodova
2019/2020 61.26
2018/2019 50.00
2017/2018 65.89

Ugostiteljsko-turistička škola iz Niša, pored ostalih zanimanja, školuje i kuvare. Školovanje za kuvare traje tri godine. Poznato je da se sve više učenika upisuje za školovanje za ova zanimanja jer je diploma kuvara veoma cenjena u Evropi i na neki način čini izlaznu vizu za rad u inostranstvu, ali sa određenim iskustvom i pozitivnim karakteristikama. U toku školovanja održavaju se razna takmičenja na nivou srednjih ugostiteljsko-turističkih škola i takmičenja na nivou organizacija ugostiteljskih radnika, na kojima učenici učestvuju. Veoma važno je i to da učenici nakon završetka školovanja mogu odmah da nađu posao jer je ovo zanimanje na tržištu rada stalno traženo.

Spisak predmeta po godinama:     

     

Ugostiteljski tehničar
  • Trajanje: 4 godine
  • Broj odeljenja koji se upisuje: 1 odeljenje(30 učenika)

Zanimanje ugostiteljski tehničar u našoj školi je veoma atraktivno. U toku školovanja učenici se osposobljavaju za usluživanje najkomplikovanijih jela i usluživanje mešanog pića kroz sledeće nastavne teme: vrste doručaka, usluživanje u kafani, usluživanje u pansionu, usluživanje zajedničkih obroka, usluživanje u prevoznim sredstvima, bar i barsko poslovanje,koktel partija, dorada jela pred gostom – tranširanje, flambiranje, filiranje ribe, kao i priprema tartar bifteka pred gostom, banket, hladan bife, čajanka. Sve ove nastavne teme obrađujemo praktično sa namirnicama i odgovarajućim pićem za koktele u kabinetu usluživanja i školskoj radionici restoranu „Marger“. Za ovo zanimanje učenici se školuju četiri godine. Nakon završenog školovanja u našoj školi učenici imaju veliku prohodnost za nastavak svog školovanja.

Minimalan broj bodova poslednje tri godine:
Školska godina Broj bodova
2019/2020 64.46
2018/2019 67.64
2017/2018 72.03

Spisak predmeta po godinama:                                                      

Kulinarski tehničar
  • Trajanje: 4 godine
  • Broj odeljenja koji se upisuje: 1 odeljenje(30 učenika)
Minimalan broj bodova poslednje tri godine:
Školska godina Broj bodova
2019/2020 73.44
2018/2019 72.46
2017/2018 78.21

Ugostiteljsko-turistička škola iz Niša, pored ostalih zanimanja, školuje i kulinarske tehničare. Školovanje za kulinarske tehničare traje četiri godine.Diploma kulinarskog tehničara je veoma cenjena i tražena, a ujedno ima prohodnost za dalje školovanje kao sva ostala zanimanja svih srednjih škola za koje školovanje traje četiri godine.U toku školovanja održavaju se razna takmičenja na nivou srednjih ugostiteljsko-turističkih škola i takmičenja na nivou organizacija ugostiteljskih radnika, na kojima učenici učestvuju i redovno osvajaju prva mesta i medalje.Veoma važno za ovo zanimanje je i to da učenici nakon završetka školovanja mogu odmah da nađu posao jer je ovo zanimanjo na tržištu rada izuzetno traženo.

Spisak predmeta po godinama:                                                      

Turističko-hotelijerski tehničar
  • Trajanje: 4 godine
  • Broj odeljenja koji se upisuje: 2 odeljenje(60 učenika)
Minimalan broj bodova poslednje tri godine:
Školska godina Broj bodova
2019/2020 66.77
2018/2019 71.23
2017/2018 76.44

U našoj zemlji sve je više turističkih agencija i hotela, a to za mlade ljude predstavlja mogućnost zaposlenja- osim šalterskih službenika u turističkim agencijama tu su i recepcije hotela gde se na drugačiji način komunicira sa strankama.Danas je posao turističko-hotelijerskog tehničara uveliko olakšan kompjuterizacijom rada pa je zbog toga poznavanje rada na računaru postalo neophodno. Prilikom komunikacije sa klijentima neophodna je tačnost i preciznost u izlaganju informacija ali i strpljenje u obaveštavanju. Pribranost, ljubaznost i lakoća komuniciranja su osobine koje se veoma poželjne.

Osim kulture ophođenja, od zaposlenih na ovakvoj vrsti posla se očekuje visok nivo opšte kulture, poznavanje stranih jezika. Ne samo da rade na šalterima turističkih agencija i u kontaktu su sa strankama ili na recepcijama hotela, zaposleni imaju mogućnost da rade u kancelarijama gde vode korespodenciju sa klijentima, rade na traženim ispitivanjima, analizama… Posle završene srednje škole, turističko-hotelijerski tehničari imaju IV stepen obrazovanja, a ovim zanimanjem učenici imaju mogućnost da upišu, osim turizma za koji se najčešće odlučuju, i Filozofski fakultet, Ekonomski fakultet, Pravni fakultet, Fakultet za uslužni biznis, Prirodno-matematički fakultet i dr.

Spisak predmeta po godinama: