Mlekarska škola “Dr Obren Pejić”, Pirot

Sajt skole Postavi pitanje

 

Mlekarska škola sa domom učenika “Dr. Obren Pejić” u Pirotu je srednja stručna škola koja obrazuje kadrove u oblasti proizvodnje i prerade hrane pri čemu je uže specijalizovana za kadrove mlekarske industrije
Nastava se odvija u savremeno opremljenim laboratorijama, mlekarskoj i pekarskoj radionici (u pripremi je mesarska radionica). Pored toga nastava se realizuje i u proizvodnim pogonima preko 20 socijalnih partnera. Posete Sajmovima, izložbama, stručne ekskurzije, učešće đaka u projektima mobilnosti samo su neke značajne aktivnosti koje prate učenike kroz njihovo školovanje. U radionicama mlekarske škole izvodi se praktična nastava sa ciljem obuke učenika za potrebe mlekarske, pekarske i industrije mesa, kao i prekvalifikacija i dokvalifikacija odraslih.
Od osnivanja 1945. godine do danas školu je završilo više od 3.000 učenika koji su danas nosioci mlekarske proizvodnje širom zemlje i poznati stručnjaci van nje. Za doprinos u obrazovanju u 2005. godini Ministarstvo prosvete i sporta dodelilo je školi SVETOSAVSKU NAGRADU.

Obrazovni profili

Prehrambeni tehničar
  • Trajanje: 4 godine
  • Broj odeljenja koji se upisuje: 1 odeljenje(30 učenika)
Minimalan broj bodova poslednje tri godine:
Školska godina Broj bodova
2019/2020 52.54
2018/2019 50.50
2017/2018 50.13

Prehrambeni tehničar je stručnjak za rad u prehrambenoj industriji.
U neposrednoj proizvodnji:
• organizuje i kontroliše rad linije za proizvodnju,
• neposredan je saradnik inžinjera prehrambene tehnologije.

U laboratoriji, gde je predmet proučavanja sirovina, poluproizvod ili proizvod, vrši ispitivanja:
• organoleptička,
• fizičko-hemijska,
• radiobiološka,
• mikrobiološka

Uslov za uspešno ovladavanje ovom strukom je dobro poznavanje hemije.
Na kraju školovanja polaže maturski ispit po Uputstvu ministra prosvete.

Radna mesta:
• samostalne prodavnice prehrambenih proizvoda,
• prehrambena industrija,
• prodavnice poljoprivrednih proizvoda,
• laboratorija za kontrolu hrane,
• ugostiteljski objekti,
• skladišta prehrambenih proizvoda,
• samostalne radionice,
• preduzeća za proizvodnju prehrambenih proizvoda

Nastavak školovanja:
• više škole tehnološkog smera,
• poljoprivredni fakultet,
• tehnološki fakultet,
• veterinarski fakultet,
• farmaceutski fakultet,
• fakultet zaštite na radu,
• policijska akademija,
• fakultet za sport i fizičku kulturu

Spisak predmeta po godinama:                                                      

Prerađivač mleka
  • Trajanje: 3 godine
  • Broj odeljenja koji se upisuje: 1 odeljenja(15 učenika)
Minimalan broj bodova poslednje tri godine:
Školska godina Broj bodova
2019/2020 42.14
2018/2019 43.05
2017/2018 40.72

Prerađivač mleka je specijalizovano zanimanje za obradu i preradu mleka.

U neposrednoj proizvodnji:
• Vrši fizičko, hemijsko i organoleptičko ocenjivanje sirovine;
• Preradu sirovina do finalnog proizvoda;

U prodavnicama za snabdevanje i prodaju mleka i mlečnih proizvoda:
• Prodaju mleka i mlečnih proizvoda.

U toku školovanja izučava:
• Tehnologiju mleka;
• Tradicionalnu proizvodnju pirotskog kakčkavalja.

Na kraju školovanja polaže završni ispit po Uputstvu ministra prosvete.

Radna mesta:
• Mlekarska industrija
• Prodavnice za snabdevanje i prodaju mleka

Nastavak školovanja:
• Četvrti razred za prehrambenog tehničara,
• V stepen (specijalizacija)

Spisak predmeta po godinama:                                                      

Mesar
  • Trajanje: 3 godine
  • Broj odeljenja koji se upisuje: 1 odeljenje(15 učenika)
Minimalan broj bodova poslednje tri godine:
Školska godina Broj bodova
2019/2020 37.47
2018/2019 35.66
2017/2018 45.16

Za pekare će uvek biti posla. Ukoliko upišete ovaj obrazovni profil naučićeteda pravite sve vrste pekarskih proizvoda: razne vrste peciva (kifle, kroasani, pice, đevreci, burek), kolača (vanilice, štrudle, medenjaci), hleb. Nakon završetka ovog obrazovnog profila može se zaposliti ili nastaviti školovanje za prehranbenog tehničara.

Spisak predmeta po godinama:                                                      

I godina

  1. Srpski jezik i književnost
  2. Strani jezik
  3. Fizičko vaspitanje
  4. Matematika
  5. Istorija
  6. Računarstvo i informatika
  7. Geografija
  8. Ekologija i zaštita životne sredine
  9. Fizika
  10. Hemija
  11. Ishrana ljudi
  12. Operacije i merenje u pekarstvu
  13. Sirovine u pekarstvu

II godina

  1. Srpski jezik i književnost
  2. Strani jezik
  3. Fizičko vaspitanje
  4. Matematika
  5. Proizvodnja hleba
  6. Zdravstvena bezbednost hrane
  7. OBjekti i oprema u pekarstvu

III godina

  1. Srpski jezik i književnost
  2. Strani jezik
  3. Fizičko vaspitanje
  4. Matematika
  5. Geografija
  6. Ekologija i zaštita životne sredine
  7. Sociologija sa pravima građana
  8. Proizvodnja peciva, kolača i testenina
  9. Tržište i promet pekarskih proizvoda
  10. Preduzetništvno

Pekar
  • Trajanje: 3 godine
  • Broj odeljenja koji se upisuje: 1 odeljenje(15 učenika)
Minimalan broj bodova poslednje tri godine:
Školska godina Broj bodova
2019/2020
2018/2019 40.57
2017/2018 37.52

Na ovom smeru učenici stiču teoretska i praktična znanja u oblasti tehnologije pekarstva.

Praktična obuka se obavlja u maloj pekarici u okviru škole kao i u privatnim pekarama koje su opremljene savremenim uređajima za
proizvodnju.
U neposrednoj proizvodnji:
• Oblikovanje i pečenje hleba i svih vrsta peciva,

U prodavnicama za snabdevanje i prodaju hleba i peciva:
• Prezentaciju i prodaju hleba i svih vrsta peciva
U toku školovanja izučava:
• Tehnološku šemu proizvodnje hleba, peciva, kolača i testenina
• Pripremu finalnog proizvoda,
• Oblikovanje, pečenje, prezentaciju i prodaju svih vrsta peciva.
Na kraju školovanja polaže završni ispit po Uputstvu ministra prosvete.
Radna mesta:
• Rad u pekarama za obradu i preradu hleba i peciva,
• Rad u trgovini za prodaju hleba i peciva.
Nastavak školovanja:
• Četvrti razred za prehrambenog tehničara,
• V stepen (specijalizacija)

 

I   Наставни план – ПЕКАР
 

 

 

I РАЗРЕД II РАЗРЕД III РАЗРЕД УКУПНО
Недељно Годишње недељно годишње недељно годишње годишње
Т В ПН Т В ПН Б Т В ПН Т В ПН Б Т В ПН Т В ПН Б Т В ПН Б Σ
А1: ОБАВЕЗНИ ОПШТЕОБРАЗОВНИ ПРЕДМЕТИ 11 2 0 385 70 0 0 8 0 0 272 0 0 0 9 0 0 270 0 0 0 927 70 0 0 997
1. Српски језик и књижевност 3     105       2     68       2     60       233       233
1.1 ____________језик и књижевност                                                    
2. Српски језик као нематерњи језик                                                    
3. Страни језик I 2     70       2     68       1     30       168       168
4. Физичко васпитање 2     70       2     68       2     60       198       198
5. Математика 2     70       2     68       1     30       168       168
6. Историја 2     70                                   70       70
7. Рачунарство и информатика   2     70                                   70     70
8. Географија                             1     30       30       30
9. Екологија и заштита животне средине                             1     30       30       30
10. Социологија са правима грађана                             1     30       30       30
А2: ОБАВЕЗНИ СТРУЧНИ ПРЕДМЕТИ 9 3 6 315 105 210 60 7 1 14 238 34 476 90 5 2 14 150 60 420 120 703 199 1106 270 2278
11. Физика 2     70                                   70       70
12. Хемија 2     70                                   70       70
13. Исхрана људи 1     35                                   35       35
14. Операције и мерења у пекарству 2 1   70 35                                 70 35     105
15. Сировине у пекарству 2 2 6 70 70 210 60                             70 70 210 60 410
16. Производња хлеба               3   14 102   476 90               102   476 90 668
17. Здравствена безбедност хране               2 1   68 34                   68 34     102
18. Објекти и опрема у пекарству               2     68                     68       68
19. Производња пецива, колача и тестенина                             3   14 90   420 120 90   420 120 630
20. Тржиште и промет пекарских производа                             2     60       60       60
21. Предузетништво                               2     60       60     60
Б: ИЗБОРНИ ПРЕДМЕТИ 1 0 0 35 0 0 0 2 0 0 68 0 0 0 2 0 0 60 0 0 0 163 0 0 0 163
1. Грађанско васпитање / Верска настава 1     35       1     34       1     30       99       99
2. Изборни предмети према програму образовног профила               1     34       1     30       64       64
Укупно А1+A2+Б 21 5 6 735 175 210 60 17 1 14 578 34 476 90 16 2 14 480 60 420 120 1793 269 1106 270 3438
Укупно  32 1180 32 1178 32 1080 3438

Operater u prehrambenoj industriji
  • Trajanje: 3 godine
  • Broj odeljenja koji se upisuje: 1 odeljenje(15 učenika)
Minimalan broj bodova poslednje tri godine:
Školska godina Broj bodova
2019/2020 47.61
2018/2019 39.83
2017/2018

Operater u prehrambenoj industriji – 15 učenika. Minimalni broj bodova – 45,81
Operater u prehrambenoj industriji je stručnjak za rad u preduzećima koja se bave proizvodnjom, preradom i distribucijom prehrambenih proizvoda kao što su jestivo ulje i biljne masti, konditorski proizvodi, bezalkoholna pića, proizvodi od voća i povrća.
U neposrednoj proizvodnji:
• priprema osnovne i pomoćne sirovine koje se koriste u
proizvodnji keksa,brašna, bezalkoholnih pića, ulja …
• rukuje mašinama u procesu proizvodnje,
• radi na pakovanju sirovina i gotovih proizvoda.
U toku školovanja u okviru stručnih predmeta izučava veliki broj tehnologija (proizvodnja bezalkoholnih pića, kakao i bombonskih proizvoda, šećera, mlinarstvo).
Na kraju školovanja polaže maturski ispit po Uputstvu ministra prosvete.
Radna mesta:
• pokretanje vlastitog biznisa,
• fabrike keksa,
• fabrike šećera,
• fabrike bombona,
• mlinovi,
• fabrike prerade voća i povrća,
• rad u trgovinama prehrambenih proizvoda,
• pokretanje sopstvenog biznisa.
Nastavak školovanja:
• mogućnost prekvalifikacije i dokvalifikacije, nastavak školovanja na odgovarajućim visokim školama i strukovnim studijama.

 

  I РАЗРЕД II РАЗРЕД III РАЗРЕД УКУПНО
недељно годишње недељно годишње недељно годишње годишње
Т В ПН Т В ПН Б Т В ПН Т В ПН Б Т В ПН Т В ПН Б Т В ПН Б Σ
А1: ОБАВЕЗНИ ОПШТЕОБРАЗОВНИ ПРЕДМЕТИ 12 2 0 408 68 0 0 8 0 0 264 0 0 0 9 0 0 261 0 0 0 933 68 0 0 1001
1 Српски језик и књижевност 3     102       2     66       2     58       226       226
2 __________ језик и књижевност 3 102 2 66 2 58 226 0
1.1 Српски као нематерњи језик 2 68 2 66 2 58 192 0
3 Страни језик 2     68       2     66       1     29       163       163
4 Физичко васпитање 2     68       2     66       2     58       192       192
5 Математика 2     68       2     66       1     29       163       163
6 Рачунарство и информатика   2     68                                   68     68
7 Историја 2     68                                   68       68
8 Географија                     0       1     29       29       29
9 Екологија и заштита животне средине 1     34                                   34       34
10 Ликовна култура                     0       1     29       29       29
11 Социологија са правима грађана                             1     29       29       29
Б: ИЗБОРНИ ПРЕДМЕТИ 1 0 0 34 0 0 0 2 0 0 66 0 0 0 2 0 0 58 0 0 0 158 0 0 0 158
1 Грађанско васпитање / Верска настава 1     34       1     33       1     29       96       96
2 Изборни предмет према програму образовног профила**               1     33       1     29       62       62
Укупно А1+А2 13 2 0 442 68 0 0 9

(** 10)

297

(** 330)

0 0 0 10

(** 11)

0 0 290

(** 319)

0 0 0 1029

(** 1091)

68 0 0 1097

(** 1159)

Укупно  15 510 9 (** 10) 297 (** 330) 10 (** 11) 290 (** 319) 1097 (** 1159)