Građevinska tehnička škola “Neimar”

30. marta 2021.
- Građevinarstvo
1034 24
Sajt škole Postavite pitanje
Građevinska tehnička škola Neimar jedina u regionu školuje učenike na području rada Geodezija i građevinarstvo. Škola upisuje i obrazuje učenike III i IV stepena stručnosti.Poslednjih godina sve je veće interesovanje za našu školu, što je posledica ekspanzije građevinarstva u našoj zemlji ali i svih prednosti naše škole u pogledu resursa, savremene nastave i pogodnosti za učenike.
Školski prostor se sastoji od dva, fizički odvojena objekta, a to su: glavna zgrada, u kojoj su učionice, 3 računarska kabineta, medijateka, biblioteka, centar za samostalno učenje, prostorije Učeničke zadruge i poligon u okviru kojeg su učionice za praktičnu nastavu, savremena laboratorija i sala za fizičko.
U školi postoji Učenička zadruga, u kojoj više od 100 učenika i nastavnika zahvaljujući CNC mašini za graviranje i sečenje, izrađuje ukrasne proizvode od drveta. Njihovom prodajom obezbeđuju se sredstva za učenike, za besplatan prevoz, stipendije a u planu je da se učenicima obezbede i besplatne ekskurzije i izleti. Za narednu školsku godinu, planiramo stipendije i za učenike koji budu upisali obrazovni profil Operater osnmovnih građ.radova.

Obrazovni profili

Arhitektonski tehničar
  • Trajanje: 4 godine
  • Broj odeljenja koji se upisuje: 2 odeljenja(60 učenika)
Minimalan broj bodova poslednje tri godine:
Školska godina Broj bodova
2019/2020 62.01
2018/2019 63.21
2017/2018

Uređuje i prezentuje urbanističke projekte. Bavi se visokogradnjom, konzervacijom i revitalizacijom. Analizira cene i predračun radova. Tokom školovanja stiče znanja iz nacrtne geometrije, statike i otpornosti materijala, primene računara u građevinarstvu, urbanizma i slično.
Arhitektonski tehničar sarađuje sa arhitektom u izradi idejnog projektovanja zgrada s mogućnošću umetničkog oblikovanja, razrađuje glavni i izvođački projekat, kao i projekat izvedenog stanja, rešava urbanističku dokumentaciju, vrši izbor građevinskog materijala pri projektovanju eksterijera i enterijera, i rešava kućnu mrežu vodovoda i kanalizacije.
Ovo zanimanje je izuzetno traženo i posao se uglavnom nalazi lako.

 

  • Trajanje: 4 godine
  • Broj odeljenja koji se upisuje: 1 odeljenje(30 učenika)
Minimalan broj bodova poslednje tri godine:
Školska godina Broj bodova
2019/2020 57.61
2018/2019 62.40
2017/2018

Geodetski tehničar-geometar
  • Trajanje: 4 godine
  • Broj odeljenja koji se upisuje: 1 odeljenje(30 učenika)
Minimalan broj bodova poslednje tri godine:
Školska godina Broj bodova
2019/2020 57.61
2018/2019 62.40
2017/2018

Geometar na terenu obeležava ulicu, zgradu, most, sve što arhitekte i građevinski inženjeri osmisle, izrađuje mapu terena na kojoj će oni projektovati u vidu digitalnih modela terena, ali takođe se bavi inženjerskim radovima kao što su praćenje deformacija objekata ili čak određivanje pozicija satelita.
Geodezija kao nauka je jedna od retkih koja ide u korak sa razvojem tehnologije tako da se u struci koriste savremeni instrumenti kao što su 3D laserski skeneri, bespilotne letelice, robotizivane totalne stanice i satelitski prijemnici, ali i stalno rastući broj softverskih rešenja.
Mi se možemo pohvaliti da učenicima možemo ponuditi najsavremeniju opremu i uslove za rad, poput totalne stanice, satelitskog prijemnika sa kontrolerom i licencirane softvere na novim računarima koje smo uspešnim projektima uspeli da nabavimo i omogućimo učenicima da budu upoznati sa načinom i metodama rada koji se primenjuju danas u struci a zbog čega nas na kraju svake godine poslodavci kontaktiraju da im dostavimo spisak učenika koji bi želeli da rade odmah nakon srednje škole.
Naši učenici su redovno hvaljeni na fakultetima i postižu odlične rezultate čime smo ponosni, a veliki broj časova koji provode napolju u radu sa instrumentima na našem poligonu u Tvrđavi i veliki broj časova praktične nastave svaje godine za svakog od učenika po firmama, mladi i stručni kadar, kao i najmodernija oprema omogućavaju deci zanimljivo, jako traženi i pre svega uspešno obrazovanje.

Rukovalac građevinskom mehanizacijom
  • Trajanje: 3 godine
  • Broj odeljenja koji se upisuje: 1 odeljenje(15 učenika)
Minimalan broj bodova poslednje tri godine:
Školska godina Broj bodova
2019/2020 48.65
2018/2019 41.26
2017/2018

Rukovaoci građevinskim mašinama rade u građevinskim, vodoprivrednim i rudarskim preduzećima te u preduzećima koja postavljaju podzemne instalacije, kao što su struja, voda, telefon i plin. Mogućnosti zapošljavanja relativno su dobre, ali pretežno u privatnom sektoru.
Rukovaoci građevinskom mehanizacijom izvode zemljane radove na gradilištima u niskogradnji i putogradnji te iskopavaju sirovinu na površinskim radilištima rudnih i mineralnih nalazišta. Upravljaju i postrojenjima za proizvodnju kamenog agregata, postrojenjima za proizvodnju betona i proizvodnju asfalta, mašinama za izradu kolovoza i mašinama za dizanje i prenos tereta.

Operater osnovnih građevinskih radova
  • Trajanje: 3 godine
  • Broj odeljenja koji se upisuje: 1 odeljenje(15 učenika)
Minimalan broj bodova poslednje tri godine:
Školska godina Broj bodova
2019/2020
2018/2019
2017/2018

Cilj stručnog obrazovanja za kvalifikaciju operater osnovnih građevinskih radova je osposobljavanje lica za izvođenje zidarskih, armiračkih i tesarskih radova uz primenu mera zaštite i bezbednost na radu i zaštite životne sredine.
Jedan deo školovanja budućih operater osnovnih građevinskih radova odvija se u školi a drugi u građevinskim firmama koje sarađuju sa školom.
U školi učenici stiču opšte obrazovanje i stručna teorijska znanja, a prolaze i osnovnu praktičnu obuku sa tehnologijom, jedan dan nedeljno, tokom prve godine školovanja. Učenje u građevinskoj firmi počinje od druge godine kada učenici obavljaju praktičnu nastavu i to u drugoj godini dva dana, a u trećoj čak tri dana nedeljno.